Screening vrozených vad ve 2. trimestru

Screening orgánových vad ve 20. –23. týdnu těhotenství

Screening ve 2. trimestru se provádí mezi 20. a 23. týdnem těhotenství a jeho hlavním cílem je vyloučit orgánové vady miminka. Vyšetřuje se ale i několik dalších věcí.

Při screeningu orgánových vad ve 2. trimestru vám v našem centru vyšetříme:

  • stav placenty a její umístění v děloze
  • množství plodové vody
  • změříme příčný průměr a obvod hlavičky, obvod bříška, délku stehenní kosti a vypočítáme hmotnost miminka
  • detailně vyšetříme všechny orgány miminka
  • určíme pohlaví miminka

Během ultrazvukového vyšetření popisujeme, co vyšetřujeme a co s námi můžete pozorovat na monitoru. Budete-li si přát připojit 3D-4D ultrazvukové vyšetření s reálným zobrazením vzhledu miminka, rádi jej připojíme.

Po skončení ultrazvukového vyšetření vám v počítači na grafech ukážeme růst miminka a srozumitelně vám vysvětlíme výsledek celého vyšetření. Při abnormálním výsledku s vámi probereme možnosti dalšího postupu. Pokud se rozhodnete pro provedení invazivního výkonu, provedeme jej obvykle ten samý den na našem pracovišti. Pokud budete preferovat provedení jiných zpřesňujících testů, všechny vám bez problémů na našem pracovišti zajistíme.

Celé vyšetření s vysvětlením výsledků trvá přibližně 40 minut, přítomnost partnera či někoho blízkého je u nás samozřejmostí. Z vyšetření si od nás odnášíte dvě fotografie miminka a podrobnou zprávu vám do týdne zašleme elektronicky.

Chcete-li se o screeningu ve druhém trimestru dozvědět více, přečtěte si odpovědi na nejčastěji kladené otázky.

Další vhodné vyšetření při normálním výsledku:

Často kladené otázky

Co znamenají orgánové vady budoucího miminka a jak jsou časté?
Orgánové vady jsou způsobeny poruchou vývoje orgánů budoucího miminka, patří k nim např. srdeční vady, vady mozku, rozštěpy obličeje i páteře a další. Vyskytují se přibližně u 2,2 % těhotenství.
Proč screening ve 2. trimestru?
Protože od 20. týdne jsou zcela vyvinuty téměř všechny orgány budoucího miminka a mezi 20. a 23. týdnem je lze ultrazvukem vyšetřit nejpřesněji z celé doby trvání těhotenství. V tuto dobu se podaří rozpoznat většinu (90 %) orgánových vad a při zjištění velmi závažných vad je ještě možné těhotenství ukončit (ukončení těhotenství z genetické indikace není v ČR možné po ukončeném 23. týdnu). To je ale krajní případ. Existuje velké množství orgánových vad, které lze velmi dobře léčit (operace, medikamentózní léčba nebo rehabilitace). Také porod ve specializovaném centru značně zlepší šanci miminka na přežití a snižuje riziko, že bude mít trvalý handicap.
Co když zjistíte vadu některého z orgánů miminka?

Nejprve by měly být pečlivě prohlédnuty všechny další orgány, abychom rozpoznali nejen jejich vady, ale i nezávažné odchylky běžného vzhledu, které zvyšují riziko genetických onemocnění (tzv. markery). Podle výsledku celého vyšetření a s ohledem na výsledek předchozích testů by mělo být stanoveno riziko genetických vad miminka a zvážena vhodnost vyšetření jeho genetické výbavy ze vzorku plodové vody získané tzv. amniocentézou (proklik). Rodičům by měl být vysvětlen význam vady, možnosti jejího řešení a prognóza. Vhodnost amniocentézy a význam s prognózou vady by měl s budoucími rodiči prodiskutovat jak lékař, který jim prováděl ultrazvuk, tak klinický genetik při následné genetické konzultaci. Rodiče se pak dle dostupných informací rozhodnou o dalším postupu.

Může screening ve 2. trimestru provádět každý gynekolog?

Screening ve 2. trimestru provádí většina gynekologů. Je ale pravda, že specializovaní lékaři mají s tímto vyšetřením větší zkušenosti, a proto miminko zpravidla vyšetří podrobněji a spíše odhalí případné vady. I na toto vyšetření lze získat certifikát od Fetal Medicine Foundation v Londýně. Seznam všech českých FMF certifikovaných lékařů najdete ZDE.

Proč jít na screening ve 2. trimestru k nám a ne jinam?
Protože vy i vaše miminko dostanete péči na úrovni, kterou si zasloužíte. Používáme špičkové přístroje a všichni naši lékaři jsou držiteli certifikátů Fetal Medicine Foundation na všechna ultrazvuková vyšetření miminka. Díky zkušeným lékařům, nejmodernějším ultrazvukům značky Samsung a kombinaci 2D a 3D ultrazvuku dokážeme miminku podrobně vyšetřit všechny orgány a včas zachytit případné abnormality. 

Klientky si u nás cení zejména nadstandardní péče, příjemného prostředí a laskavého a vysoce odborného přístupu. Každé mamince věnujeme dostatek času, přistupujeme k ní individuálně a respektujeme její rozhodnutí týkající se volby dalšího postupu.

Jak u nás probíhá screening ve 2. trimestru?

Nejprve s vámi znovu projdeme vaše osobní a anamnestické údaje (nebo je získáme, pokud k nám přicházíte poprvé) a prohlédneme si výsledky prvotrimestrálního screeningu, případně dalších testů týkajících se vývoje těhotenství a zdraví miminka.

Ultrazvukové vyšetření provádíme přes břišní stěnu. Močový měchýř maminky nemusí být naplněný, protože miminko již není v pánvi ale v dutině břišní. Určíme uložení a stav placenty, množství plodové vody a počet cév v pupečníku. Změříme příčný průměr a obvod hlavičky, obvod bříška, délku stehenní kosti a podrobně vyšetříme všechny orgány miminka. Pokud si budete přát znát pohlaví miminka, rádi vám jej sdělíme. Budete-li si chtít připojit 3D-4D ultrazvukové vyšetření s reálným zobrazením vzhledu miminka, připojíme jej. Při vyšetření se řídíme zásadami Fetal Medicine Foundation a všichni lékaři mají FMF certifikát na ultrazvukové vyšetření miminka ve 2. trimestru.

Během celého ultrazvukového vyšetření vám popisujeme, co právě vyšetřujeme a co s námi můžete vidět na monitoru. Po skončení ultrazvukového vyšetření vám na grafech v počítači ukážeme, jak miminko roste a vypočítáme jeho hmotnost. Vysvětlíme vám výsledek celého vyšetření a seznámíme vás s dalším vhodným postupem týkajícím se testů a ultrazvukových vyšetření.

Při zjištění vady miminka rozšíříme vyšetření o detailnější genetický ultrazvuk s cíleným hledáním nejen orgánových vad, ale i drobných znaků genetických vad. Spolupracujeme s mezinárodně uznávanými odborníky v zahraničí, se kterými máme možnost konzultovat složité a vzácně se vyskytující nálezy.
Podle kompletního výsledku genetického ultrazvuku a předchozích vyšetření určíme riziko genetických onemocnění miminka. Vysvětlíme vám význam orgánové vady, riziko přidružených genetických onemocnění, prognózu vady a seznámíme vás s možnostmi dalšího postupu. Zajistíme vám konzultaci u klinického genetika, který s vámi výsledky projde ještě jednou, a případně u plastického chirurga, dětského chirurga či nefrologa, aby vám prognózu a možnosti léčby vysvětlil detailně. Dokonalá znalost problému vám usnadní se rozhodnout, které z navrhovaných řešení je pro vás nejlepší.

Pokud se rozhodnete pro vyšetření genetické výbavy miminka prostřednictvím invazivního testu, respektive amniocentézy, provedeme jej co nejdříve na našem pracovišti. Pokud budete preferovat připojení dalších zpřesňujících testů, všechny na našem pracovišti provádíme a rádi vám je zajistíme.

Celé vyšetření s vysvětlením výsledků trvá přibližně 45 minut, přítomnost partnera či někoho blízkého je u nás samozřejmostí.

Co od nás z vyšetření dostanete?

Z vyšetření si od nás odnesete dvě fotografie miminka a podrobnou zprávu vám do týdne zašleme elektronicky. Za příplatek vám rádi vytiskneme i další fotografie či pořídíme videozáznam celého vyšetření na námi poskytnuté DVD. Přinesete-li si vlastní USB flash disk, vše nahrajeme tam. Disk musí být nepoužitý, chráníme se tím před zavirováním našich přístrojů.

Volejte: +420 737 220 878